22. zář 2020

Francie rozšiřuje omezení vjezdu nákladních vozidel do dalších velkých měst

Těžká nákladní vozidla mají ve francouzských městech stále větší omezení jízdy. Aix-Marseille-Provence, Nice-Côte d'Azur, Toulon-Provence-Méditerranée, Toulouse, Montpellier-Méditerranée, Štrasburk a Rouen-Normandie jsou sedmi novými francouzskými metropolemi, které vytvoří zóny s nízkými emisemi (ZFE). Lyon, Grenoble a Paříž jako první zřídily takové zóny s cílem omezit provoz nejvíce znečišťujících vozidel.
 

Bylo zveřejněno nařízení, kterým se ukládá povinnost zakládat emisní zóny v metropolích Aix-Marseille-Provence, Nice-Côte d'Azur, Toulon-Provence-Méditerranée, Toulouse, Montpellier-Méditerranée, Štrasburk a Rouen-Normandie. 

Začátkem července státní rada udělila historický trestza zpoždění, pokud nebudou města zpřísňovat její systém proti znečištění ovzduší. Nejvyšší správní soud v zemi stanovil komisi, která zjistila, že tento soudní příkaz nebyl dodržen.

Pro jízdu v emisních zónách musí být na čelní sklo umístěna nálepka s názvem Crit'Air. Umožňuje rozlišit vozidla podle úrovně jejich emisí znečišťujících látek v ovzduší. Ti nejvíce znečišťující a „neklasifikovaní“ nebudou moci v určitých časových intervalech řídit ZFE.

Seznam dálničních známek a jejich dopad na provoz nákladních vozidel je jasně definován. Téměř při každém omezení není povoleno vjezd, bez potvrzené nálepky na čelním skle nákladních vozidel, autobusů a autokarů 4 a 5 (odpovídající průmyslovým vozidlům Euro 3 a Euro 4).

1160
0