8. čvn 2020

Je povoleno jezdit naboso nebo ne?

Aktualizace: 14. říj 2023

Je povoleno jezdit naboso nebo ne?
 

 
To je zakázáno! Ani pantofle nebývají tolerovány.

Profesionální řidiči na cestách často jezdí bez obuvi má kontrolor v Německu možnost řidiče pokutovat až 50 EUR. Z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vyžaduje zákon v Německu vždy použít pevnou obuv.


 
Pokud tedy kontrolor zastaví německého řidiče, zasílá informaci k odpovědnému úřadu se sídlem v Hamburku. Odtud dostává řidič oznámení a pokutu za porušení předpisů o ochraně zdraví a bezpečnosti při práci. Český řidič je pokutován na místě.
 

V České republice tuto situaci žádné nařízení neupravuje. Ovšem tak docela pravda to také není, protože předpisy o bezpečnosti práce pro zaměstnance mají zanesené, že pro výkon konkrétní profese musí pracovník používat k tomu určený oděv, obuv a případně ochranné pomůcky. Policista se může na výše uvednou ochranu a ustanovení odvolat. 
 

 
V takovém případě obuté žabky znamenají porušení obecných i vnitropodnikových předpisů, což může platit nejen pro řidiče nákladních vozů, pracovních strojů, ale i osobních firemních aut. V případě prokázání zavinění, způsobení dopravní nehody v letní obuvi, může následovat krácení pojistného a další postihy pro firmy.
 

 
I v ostatních zemích, toto není zcela vyňato ze zákona. Například ve Španělsku může být řidič dle zákona pokutován až do výše 80 EUR. Stejně je tomu v Itálii, Švýcarsku a Nizozemsku.
 

 
Jak jste na tom vy? Řídíte na boso? Ano či ne?
 

Šťastnou cestu bez zpocených hohou!
 


 
#česko #německo #pokuty #regulace #španělsko #kamionaci #itálie #švýcarsko #nizozemí
 

5790
0