7. čvn 2020

Nedělní úvaha a soutěž o první dárek od d365.cz!

Covid-19 zasáhl do našeho kamioňáckého života víc, než si svět kolem nás uvědomuje. V TV, v rádiu se mluvilo o hotelech, restauracích, turistických průvodcích. Chápeme to, je to hodně vidět. Restaurace zavřené, hotely taky. V Praze, v Krumlově nepotkáte na ulicích nikoho, kdo nemluví česky, nepotkáte.

Ale co řidiči?

Okolnosti způsobené sCovid-19 ukázaly, že je na trhu dostatečná kapacita k pokrytí poptávky dopravců. Kapacita vs. poptávka po přepravě a nastavená omezení transportu zboží mezi zeměmi způsobila jednoznačně zvýšení nezaměstnanosti mezi řidiči kamionů.

Koho se to týkalo a jak?

Například řidičů, co pracují v zahraničí. Hned po návratu domů logicky začali hledat práci jinde v České republice. Složitější situace nastala u řidičů z autobusové dopravy. Pokud neměli řidiči oprávnění na další skupiny C anebo C+E, neměli jinou možnost, než se obrátit na prudce rostoucí poptávku v kurýrních firmách.

Ti všichni, co obsadili pracovní místa v kurýrních firmách, měli největší šanci na výdělek. Kurýrní společnosti se tím mohli rychleji přizpůsobit poptávce. A mohli si dovolit si i řidiče, a pak je i nad rámec odměnit, či jim vylepšit benefity k vyšší motivaci. Minimálně na počátku karantény.

Zdatně řidičům konkurovali jiné profese. Ať to byli herci, personál z hotelů a zavřených restaurací. Technicky vzato, e-shopy a jejich logistika bylo snad jediné odvětví, kde nastal masivní nábor lidí.

Dopad na autobusové společnosti, byl a je z jistého pohledu fatální. Dopravci neměli možnost, jak se se situací vyrovnat a hromadně odstavovali svá vozidla. Tím došlo v následující fázi i k propouštění zaměstnanců - řidičů. 

Dopravci změnili své priority. Lze říct, že poptávka po řidičích výrazně klesla a dopravci řidiče odmítali.

Co bude dál?

Až se ekonomika vrátí do stavu před karanténou, ke svému doufejme podobnému stavu, je předpoklad, že se nevrátí řidiči, kteří ztratili zájem o toto povolání. Proč? Např. z důsledku odchodu do důchodu. Dále se řidičům nebude se chtít cestovat a být mimo své domovy i 2 týdny, na cestách. Zvyknou si na jiný rytmus. I on i se přizpůsobí, že zůstanou u e-shopů, v lokální relativně pohodlné autobusové dopravě. Návrat do ekonomické vyrovnanosti, se tak v odvětví dopravy možná ještě zhorší. Není totiž jasné, kolik lidí využije této příležitosti jako šanci k trvalé změně. 

Stále platí velké množství omezení. Cestování, turistice i nadále brání jedna zásadní komplikace – vlaky a autobusy, letadla prostě nelétají. Na Slovensku platí omezení mezistátní autobusové a vlakové dopravy. Z Česka se na Slovensko člověk zatím dostane jen autem, pěšky a ode dneška i vlakem. Na slovenské straně zůstává kontrola jiných státních příslušníků, i když s naší zemí se stát vrací do normálu.

Budeme doufat a držet si palce! I když situace občas není úplně růžová a budoucnost někdy je skryta v oparu, víme, že nakonec bude dobře!

Jak to vidíte vy? Jak se kolem vás změnila situace? Pište do komentářů, rádi se dozvíme i zkušenosti od vás.

Kvíz

Ten, kdo dočetl nedělní úvahu až do tohoto místa, má šanci získat od nás odměnu. Máme pro vás první kvíz s odměnou. Odpovězte na těžkou otázku.

Otázka:

V které písni se vyjmenovává všechno možné pro řidiče, a působí to jako jeden monolog z jednoho českého filmu o chalupaření?

Nápověda:

Není nad precizní práci obočí interpreta!

Kdo uhodne, pište. Kdo neuhodne, ať píše taky! Ten, kdo uhodne, bude možná odměněn prvním dárkem od d365.cz a získá zajímavou cenu. Vylosujeme výherce!

Konec soutěže je neděle 14. června 2020, 18 hod.

A když vás bude hodně, odhalíme, kdo jsme!

Tak se snažte!

#soutěž #úvaha #covid #neděle

300
0