13. říj 2020

Portugalská stezka ve Francii bude zpoplatněna

Aktualizace: 1. lis 2020

Je to jedna z nejnebezpečnějších a nejznámějších tras pro profesionální řidiče, kteří projíždí tuto středoevropskou trasu ve Francii. Každý den přes ni projede v průměru 4 000 až 6 000 nákladních vozidel. Což je neskutečné číslo. Navzdory četným úpravám v posledních letech, zejména vybudování jízdních pruhů 2x2, zůstává tato „Portugalka“ nebezpečnou.

Co vede k úvahám o zpoplatnění?

  • Vyhláška č. 2020-1061 ze dne 14. srpna 2020 o podmínkách zařazení určitých úseků silnic do kategorie dálnic doplňuje definici dálnic podle článku L. 122-1 zákona o silnicích s upřesněním, že dálnice mohou zahrnovat úseky silnice za podmínek stanovených vyhláškou Státní rady, které zohledňují zejména topografická omezení.

  • Tato vyhláška poskytuje nezbytné podrobnosti o vlastnostech dotyčné silnice. V případě, že topografická omezení znemožní nebo neobvykle prodraží vývoj s pruhy 2×2 a samostatným profilem vozovky a dopravní povolení to dovolí, úsek silnice, který takový vývojový profil nemá lze zařadit do kategorie dálnic a zpoplatnit jej.

  • V každém případě, protože stát již nemá prostředky, a to ani s miliardami eur vynaloženými od března na její opravy, je zmíněno zvážení o převodu silnice do soukromého sektoru. V tomto případě se jedná o projekt silnice, která spojuje Allier a Saône-et-Loiresi a klade za cíl opravit a rozšířit přes 88 kilometrů dlouhý úsek Sazeret (Allier) - Digoin (Saône-et-Loire) a na základě toho jej převést na zpoplatněnou dálnici již bez překážek.

  • Po opravách, by byl úsek vybaven šesti portály (se senzory) určenými pro identifikaci vozidla a načtení mýtné jednotky.

  • Do provozu by měla být uvedena v létě 2021 a její fakturační data budou spravována operačním centrem.

  • Platbu tedy lze provést různými způsoby: na konci měsíce s elektronickým mýtným boxem, po registraci na webu nebo v aplikaci pro platbu předem. K dispozici bude také možnost platby na terminálech během cesty nebo prostřednictvím internetu a mobilní aplikace.

Aktuální zákazy jízdy najdete na www.d365.cz/zakazy-jizdy

2950
0