23. zář 2020

Zavedeme pasy pro řidiče nákladních vozidel - ale asi je nezavedeme. Chaos v Británii pokračuje.

Britská vláda prioritně zvažovala, že bude požadovat po řidičích, aby si před vstupem do Kentu vyžádali speciální pas pro brexit a tím se v lednu zabránilo chaosu ve frontách. Ovšem takový nárůst vydávání dokladů, proškolování zaměstnanců, obsluhující na terminálu velmi pracné a pro vládu nákladné. Vláda se tedy prozatím nevyjádřila, zda k tomuto kroku opravdu přistoupí.

Jedním z řešení, o kterém se vláda zmiňuje, je speciální pas řidičů těžkých nákladních vozidel, povolení k pokračování do Kentu (takzvaný doklad „KAP“), které by bylo vydáváno pouze řidičům, kteří mají hotové dokladování nákladu a vozidla před nástupem na trajekty nebo do vlaků v Eurotunnelu. Otázkou však je, kteří zaměstnanci a za jakých podmínek budou hlídat směr z přístavu do města Kent. Jestliže by to měla být pohraniční policie nebo pohraniční stráž, je docela pravděpodobné, že v případě náboru a zaučení nováčků bude vznikat chaos.

Důležitou otázkou je, jak se bude zacházet se zbožím, které se poveze z Velké Británie do Severního Irska. Ani zde nemají dopravci, natož samotní řidiči jasno. Mezi EU a Velkou Británií ohledně diskuzí k návrhu zákona o vnitřních trzích a převozu zboží vznikají drobné spory a nejasná následná vyjádření. Pro řidiče i dopravce zůstává tedy postup stále nejasný.

1830
0