top of page
Vyhledat

Kam vede naše závislost na dopravě zboží z Asie?

Jíme oběd našich dětí? Tímto obrazným prohlášením chceme říct, že tím, jak prohlubujeme naši (Evropskou) závislost na výrobě v Asii, projídáme budoucnost našich dětí.


Samozřejmě jsou výrobky, které tam kupovat musíme, ale představte si o kolik rychlejší a levnější by byla doprava, pokud by přes půlku světa necestovalo zboží jen proto, že je to někde jinde o trochu levnější.


Historicky asi mělo smysl předat některé výroby na východ, abychom si udrželi alespoň nějakou konkurenceschopnost. Stejně tak se mohlo zdát, že přesunou špinavou výrobu pryč a nechat si tady obchod a služby, je dobré rozhodnutí (i když viděno dnešní optikou se nezdá, že by se klimatické změny řídily hranicemi). Nicméně dnes máme jiné nástroje, technologie, které jsou daleko ekologičtější a produktivnější a hrubá lidská práce již takovou roli nehraje. Chybí nám v Evropě lídři, kteří nás povedou k silné Evropě, která nezkolabuje při jedné zaseklé lodi v Suezu. K silné Evropě, která nebude čelit vlně bankrotů malých a středních firem, které neunesou rapidní nárůst cen materiálu a dopravy. Protože dnes se nás to týká méně (kdo z vás má pocit, že inflace je jen 2-3%, jak uvádí oficiální statistiky?), nicméně to vše se projeví v růstu cen téměř všech výrobků.


Mnozí věří, že náš život se přesouvá na obrazovky a do online světa a ošklivou realitu fyzického světa, životního prostřední, výroby, dopravy nějak vytěsníme bez toho, aby to ovlivnilo kvalitu našeho života?





59 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page