top of page
Vyhledat

Nenechte se napálit protistranou při dopravní nehodě

Stávají se situace, kdy jste účastníkem dopravní nehody a nejste si jisti, kdo je vlastně viníkem. Ale protože máte dlouhé vozidlo, při řízení jste se zrovna otočili na druhou stranu, přikládáte vinu sobě.

Zkuste se pozastavit nad tím, jak k nehodě došlo a než se budete omlouvat a hledat místo, kde potvrdíte, že jste viníkem, ujasněte si všechny okolnosti dopravní nehody. Jaká jsou podezřelá chování a kdy jste vlastně viníkem, se vám pokusíme přiblížit.

Obě vozidla couvají, jsou většinou spoluviníci

  • Na vině je každý, kdo couvá? To je ve většině případů pravda, ale ne vždy. Například ne, když oba vozy couvají, ale např. jeden z nich couvá v protisměru, nebo couvá proti namalovaným šipkám na silnici a podobně. Než sklopíte hlavu, rozhlédněte se, jestli protistrana couvala podle pravidel silničního provozu.

Pozor na karnevaly a očekávejte opilé chodce

  • Každý, kdo jezdí v noci po karnevalu, či přímo v době karnevalů a jakýchkoliv dalších celostátních oslav a srazí chodce, který je pod vlivem alkoholu, bude řidič řešen s i například 25 % spoluúčastí na vině dopravní nehody

  • Např. Německé soudy toto považují za dobu, kdy řidič měl z důvodu oslav předpokládat, že potká opilé chodce a měl být pozornější

  • Vaše pojištění vozidla, tak i přes zřejmou hrubou chybu a opilost chodce, bude muset vyplatit část náhrady za utrpení a bolest.

Každý, kdo radikálně trvá na svých právech přednosti jízdy, je spoluviníkem

  • Účastníci silničního provozu se musí snažit předcházet nehodám a to platí také v případě, že například mají skutečně přednost v jízdě

  • Ti řidiči, kteří si vynucují své právo přednosti jízdy - t.j. opravdu mají přednost jízdy, ale jejim vynucováním dojde k nehodě, nesou spoluvinu.

Dva řidiči se stočili do stejné ulice - sdílená chyba

  • Pokud dvě vozidla zabočí na ulici z protilehlých stran a srazí se, když nastejno zabočí na tutéž ulici, jsou za nehodu stejně odpovědní oba řidiči

  • Je tomu tak v situaci, kdy neexistují důkazy o tom, že za to může více jedna ze strana v důsledku nedání přednosti v jízdě, potažmo najetí do protisměru.

Úmyslně zinscenované dopravní nehody

  • Je typické, že oběti takové dopravní nehody nemohou vysvětlit, odkud druhé auto najednou přijelo

  • Jelikož ten druhý měl přednost v jízdě, obvykle hledáte chybu v sobě

  • Jen velmi málo z vás myslí na podvod.

  • Nehoda je příliš jasná, ale samotný akt nehody, je pro vás nevysvětlitelný - při vyjíždění z parkovacího místa, změně jízdního pruhu nebo odbočování doleva jedou podvodníci tak pomalu, že oběť má čas odbočit. Pak sešlápnou plyn. Zkuste se nad tím někdy pozastavit.

  • Nehoda se stala na semaforech - pokud se zbarví žlutá, pachatel najednou plně zabrzdil. Na přechodech pro chodce je to podobné, že komplic najednou přiskočí jako chodec. Je vždy dobré podchytit i toho konkrétního chodce, někdy se prokáže, že jsou v příbuzenském vztahu. Neobávejte se fotek.

  • Druhá strana nehody řídí drahé auto, například Mercedes třídy S, které již má různé nerovnosti a promáčknutí, ale plnění pojistky poukazují neúměrně vysoké náklady na opravu. Pokud vidíte tato již dříve způsobená poškození vozidla, dbejte na pečlivost a vše vyfoťte. V tomto okamžiku, je přehnanost focení na místě.

  • Po srážce se protistrana jeví velmi klidným a rutinním vystupováním, jako někdo, kdo to nezažil poprvé a ví přesně, kam sáhnout a co má udělat.

  • Z ničeho nic se objeví svědkové, kteří zřejmě znají protistranu účastnící se nehody, nebo rozhodně tvrdí, že jste viník a vše viděli na 100%.

  • Pokud máte podezření, kontaktujte pojišťovnu protistrany. Každý, kdo si myslí, že se stal obětí podvodníka, by to měl nahlásit především pojišťovně. Pojišťovny evidují prevence podvodů a informace prošetřuje, včetně návštěv na místě a zpráv o rekonstrukci. Policie později zjistí, že pachatel měl za čtyři roky i 30 nehod a vy nemusíte řešit pokutu.

  • Zaměstnavatelé profesionálních řidičů často zapomínají na prevenci školení řidičů zejména mladších ročníků, kteří ještě nemají zkušenosti s dopravní nehodou a před touto protistranou podlehnou a označí se viníkem. Naopak protistrana tyto nezkušené řidiče vyhledává a má úmyslně poškozené své vozidlo, aby na cizí pojišťovně vymámili peníze. Nezapomínejme na situace, které jsou výše popsány a hovořte o těchto situacích mezi sebou. Jednak je to velmi užitečné k zásadnímu prvotnímu postřehu a ve druhém případě máte možnost ihned zakročit a ponechat tak vlastní štít čistý.

Předtím, než přiznáte vinu za dopravní nehodu si vše dobře promyslete, zkuste rekonstruovat průběh nehody - odkud kdo a kam jel. Poraďte se s dispečerem nebo majitelem firmy a s uznáním viny počkejte dokud není vše jasné.




166 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page