top of page
Vyhledat

Povinné ručení a barva „zelené karty“

Od 1.7.2020, se změní barva karty k prokázání pojištění vozidla. Změna barvy vzešla z evropské mezinárodní dohody. Jedná se o možnost, nikoliv povinnost států EU ke změně. Některé ze států si ponechávají původní zelenou barvu této karty. Většina z nich, přechází na barvu bílou, ale všechny státy budou respektovat a uznávat barvy obě. Podpora rozhodnutí se opírá i o zasažení Evropy Covid-19, kdy se dopravci i motoristé museli potýkat pouze s elektronickou vybaveností těchto karet. Správný odstín tisknutí těchto „zelených karet“, je zejména pro starší generace či uzavřené dopravní společnosti a v neposlední řadě dále se pohybující řidiče komplikací.

Název „zelená karta“ zůstává

Nezměněný název této karty zůstává i v bílém formátu tištění. Tento název, je uváděn ve znění zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Jakmile to bude možné, název se v zákoně samozřejmě změní na jinou variantu názvu. Prozatím není o konečném pojmenování rozhodnuto. Zelené karty se vystavují standardně na jeden rok. Pojišťovny budou postupně ještě rok, tedy do 30. června 2021, moci tisknout dokument na předtištěné zeleném formátu karty, jejichž zásoby se odhadují na několik málo měsíců. Poté budou již obnovená bílá barva dokumentu na kartě podle evropské dohody. Určitou dobu budou mezi řidiči tedy kolovat obě varianty a obě budou platné a nebude je potřeba předčasně měnit.



26 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Vznikne český BAG

Snad každý řidič kamionů zná německý BAG, který do jisté míry u našich západních sousedů supluje silniční policii. Brzy se podobné vymoženosti dočkají řidiči kamionů i u nás: "Na podnikání v silniční

bottom of page