top of page
Vyhledat

Roušky jsou zpět!

Obchodní centra, pošty, veřejná doprava či ve školách mimo prostory tříd - chodby a společné prostory, budou od září přístupné jen s rouškami. Jsou zde pravidla, která mají za úkol ochránit občany našeho státu od šíření nákazy Covid-19 a tím i zmírnit další ekonomické následky. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministr zdravotnictví informoval více o povinnosti nosit roušku od 1.9.2020:

  • ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů

  • ve vnitřních prostorech - obchody a centra obchodních domů, pošty

  • pro účastníky hromadných akcí

Restaurace i kanceláře podniků a společností budou mít volný režim bez roušek.

Konkrétní znění v podání dodržování pravidel nošení roušky vydá dnes ministerstvo zdravotnictví v platném a přesném znění, aby se jím mohli řídit všichni občané. Roušky nemají být chápány jako nástroj nařízení, ale jako obranu proti rozšíření nákazy vedle doporučení dezinfekce a zvýšených hygienických návyků.

Znovuzavedení roušek se potýká s vícero otázkami o jejich skutečné ochraně a podpoře proti nákaze. Též není zcela účinná aplikace "Chytrá karanténa", která měla právě nošení roušek původně zcela odstranit. Hromadné akce nám však zůstanou stále otevřeny a nebudou nikterak nově omezovány. Maximální obezřetnost, sektorové oddělení diváků s rouškami se zachová.

Změní se i doba karantény, kdy od 24.8. by již neměla platit karanténa čtrnáctidenní, nýbrž pouze desetidenní a to jak pro nakažené od posledního pozitivního testu, tak pro občany, kteří s nimi byli v kontaktu a nebude potřeba k navrácení z této izolace další test.

Celková statistika hovoří o číslech, která nejsou pro Českou republiku co se týká nákazy alarmující. Jedná se zde spíše o preventivní kroky v důsledku navrácení se občanů z dovolených a letních chalup a zavádí roušky jako prevenci.


Mnozí považují tento krok za nesmyslný. Někteří experti veřejně sdělili, že znovuzavedení roušek není nijak užitečné. Obávají se i podnikatelé a organizátoři různých akcí, kde dochází ke shromážďování lidí. Těm všem znovuzavedení roušek velmi uškodí.


Co na to říkáte vy? Jste rouškopozitivní nebo naopak?



12 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page