top of page
Vyhledat

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům?


Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytrých technologií. Soukromý i veřejný sektor v USA si od nich slibuje, že přinesou dlouho slibovanou revoluci v autonomním řízení. V ideálním případě by totiž měly „komunikovat“ s chytrými vozidly a přinášet jim data o aktuální situaci na silnici, píše agentura Bloomberg.

Společnost Cavnue má v úmyslu podél texaské dálnice severně od města Austin přidělat speciální senzory, které budou shromažďovat všemožná data. Senzory se mají nacházet na nově instalovaných sloupech každých 200 nebo 400 metrů podél okraje silniční komunikace.

Budou sbírat a předávat aktuální informace o provozu, počasí či překážkách na silnici. Tyto informace by měly být následně předávány chytrým autům a kamionům, které po takové dálnici zrovna pojedou. Mají se dostat i do rukou provozovatele takové dálnice, který může na nastalou situaci rychle reagovat.


„Snažíme se vyvinout koridory pro sdílení informací. Chceme dostat kvalitnější informace k řidičům, kteří zrovna cestují na dálnicích,“ uvedl agentuře Bloomberg Darran Anderson, ředitel sekce pro strategii a inovace na texaském ministerstvu dopravy.



58 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

bottom of page