17. čvn 2020

Digitalizace autorádia dle nového zákona o telekomunikaci

DAB? Digitální radio? V kamiónu? Jak to je? jak to funguje? Jak u nás?

Milujeme rádia. Je to asi nejlepší společník na cestách. Hodně toho namluví, hodně toho zahraje, občas dá užitečné informace. DAB je tu. V Česku se již experimentálně vysílá. V Německu již dlouho jede. Ale naostro.

Novela telekomunikačního zákona bude obsahovat několik technických pasáží. Krom rozhlasu a televizního vysílání, nás zajímají autorádia.

Důvodem pro rozsáhlou novelu je, že se české zákony musí sladit s novými evropskými regulemi. Čekáme paragraf o takzvané interoperabilitě, vzájemném souladu vysílacích systémů a prodávaných přijímačů napříč hranicemi, aby jej evropští zákazníci mohli používat.

Povinnost šířit stanice

Oproti stávajícímu znění by Rada pro rozhlasové a televizní vysílání každých pět let vyhodnocovala, zda je povinné šíření vybraných stanic stále nutné. Vznikne i povinnost pro operátory spočívající v tom, že musí šířit určité programy ve veřejném zájmu. Veřejný zájem? Např. státní rozhlas a vysílání dopravních informací, to je to, co nás zajímá.

Tuto změnu čeští úředníci v podstatě překopírovali z evropského znění. Proto bude moci Český telekomunikační úřad nařídit povinné šíření programů i souvisejících služeb každému operátorovi nebo poskytovateli.

To zároveň dává od návrhu tak trochu ruce pryč: „Podklad zpracovaný Českým rozhlasem navrhuje, aby v rámci pásma pro zemské digitální rozhlasové vysílání byla Českému rozhlasu ze strany státu poskytnuta určitá výhoda na relevantním trhu, a to na úkor provozovatelů soukromého rozhlasového vysílání,“ píše ministerstvo v připomínkách k chystanému zákonu. Nakonec by tak měl o vyhrazení kmitočtů pro rozhlas rozhodnout antimonopolní úřad.

Snad se nic nezasekne, nic nebude bránit tomu, aby DAB bylo konečně s námi.

Víte o tom, že Český rozhlas začal šířit klasické a pravidelné vysílání jako první v kontinentální Evropě? Bylo to 18. května 1923. Bylo to z Kbel, tehdy ještě u Prahy. BBC začalo vysílat jen o rok dříve...

Jaké stanice ladíte? V Česku, v zahraničí? Poraďte ostatním.... dejte dobré typy!

#technika #kamioňáci #řidičisobě

Připojujeme obrázek moderního rozhlasového přijímače z 30 let. Krása, že? (zdroj Wikipedia)

100
0