top of page
Vyhledat

Digitalizace autorádia dle nového zákona o telekomunikaci

DAB? Digitální radio? V kamiónu? Jak to je? jak to funguje? Jak u nás?

Milujeme rádia. Je to asi nejlepší společník na cestách. Hodně toho namluví, hodně toho zahraje, občas dá užitečné informace. DAB je tu. V Česku se již experimentálně vysílá. V Německu již dlouho jede. Ale naostro.


Novela telekomunikačního zákona bude obsahovat několik technických pasáží. Krom rozhlasu a televizního vysílání, nás zajímají autorádia.

Důvodem pro rozsáhlou novelu je, že se české zákony musí sladit s novými evropskými regulemi. Čekáme paragraf o takzvané interoperabilitě, vzájemném souladu vysílacích systémů a prodávaných přijímačů napříč hranicemi, aby jej evropští zákazníci mohli používat.


Povinnost šířit stanice

Oproti stávajícímu znění by Rada pro rozhlasové a televizní vysílání každých pět let vyhodnocovala, zda je povinné šíření vybraných stanic stále nutné. Vznikne i povinnost pro operátory spočívající v tom, že musí šířit určité programy ve veřejném zájmu. Veřejný zájem? Např. státní rozhlas a vysílání dopravních informací, to je to, co nás zajímá.

Tuto změnu čeští úředníci v podstatě překopírovali z evropského znění. Proto bude moci Český telekomunikační úřad nařídit povinné šíření programů i souvisejících služeb každému operátorovi nebo poskytovateli.

To zároveň dává od návrhu tak trochu ruce pryč: „Podklad zpracovaný Českým rozhlasem navrhuje, aby v rámci pásma pro zemské digitální rozhlasové vysílání byla Českému rozhlasu ze strany státu poskytnuta určitá výhoda na relevantním trhu, a to na úkor provozovatelů soukromého rozhlasového vysílání,“ píše ministerstvo v připomínkách k chystanému zákonu. Nakonec by tak měl o vyhrazení kmitočtů pro rozhlas rozhodnout antimonopolní úřad.


Snad se nic nezasekne, nic nebude bránit tomu, aby DAB bylo konečně s námi.


Víte o tom, že Český rozhlas začal šířit klasické a pravidelné vysílání jako první v kontinentální Evropě? Bylo to 18. května 1923. Bylo to z Kbel, tehdy ještě u Prahy. BBC začalo vysílat jen o rok dříve...


Jaké stanice ladíte? V Česku, v zahraničí? Poraďte ostatním.... dejte dobré typy!



Připojujeme obrázek moderního rozhlasového přijímače z 30 let. Krása, že? (zdroj Wikipedia)


10 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page