10. srp 2021

Kam vede naše závislost na dopravě zboží z Asie?

Jíme oběd našich dětí? Tímto obrazným prohlášením chceme říct, že tím, jak prohlubujeme naši (Evropskou) závislost na výrobě v Asii, projídáme budoucnost našich dětí.

Samozřejmě jsou výrobky, které tam kupovat musíme, ale představte si o kolik rychlejší a levnější by byla doprava, pokud by přes půlku světa necestovalo zboží jen proto, že je to někde jinde o trochu levnější.

Historicky asi mělo smysl předat některé výroby na východ, abychom si udrželi alespoň nějakou konkurenceschopnost. Stejně tak se mohlo zdát, že přesunou špinavou výrobu pryč a nechat si tady obchod a služby, je dobré rozhodnutí (i když viděno dnešní optikou se nezdá, že by se klimatické změny řídily hranicemi). Nicméně dnes máme jiné nástroje, technologie, které jsou daleko ekologičtější a produktivnější a hrubá lidská práce již takovou roli nehraje. Chybí nám v Evropě lídři, kteří nás povedou k silné Evropě, která nezkolabuje při jedné zaseklé lodi v Suezu. K silné Evropě, která nebude čelit vlně bankrotů malých a středních firem, které neunesou rapidní nárůst cen materiálu a dopravy. Protože dnes se nás to týká méně (kdo z vás má pocit, že inflace je jen 2-3%, jak uvádí oficiální statistiky?), nicméně to vše se projeví v růstu cen téměř všech výrobků.

Mnozí věří, že náš život se přesouvá na obrazovky a do online světa a ošklivou realitu fyzického světa, životního prostřední, výroby, dopravy nějak vytěsníme bez toho, aby to ovlivnilo kvalitu našeho života?

#D365 #dispecink365 #dispecing365 #doprava #vyroba #Evropa #Asie #ekologie #zivotniprostredi #budoucnost

590
1