17. lis 2023

Řidiči kamionu odhalili korupční pohraniční strážce v Maďarsku

Díky řidičům německého kamionu byli dva maďarští pohraniční strážci vzati do vazby za požadování úplatku ve výši 1 500 eur za puštění kamionu přes hranici.

Podle prohlášení maďarského státního zastupitelství byli dva pohraniční policisté na pasové kontrole na hraničním přechodu Ártánd na rumunsko-maďarské hranici v říjnu 2022, když německý kamion chtěl opustit Maďarsko kolem 23:00.

Řidič služby předal pohraničním strážcům dokumenty potřebné k opuštění země. Pohraniční strážce zastavil kamion a řekl řidiči, že našel tolik nedostatků v dokumentech vozidla, že je vyměřena pokuta kolem 4 000 eur a navrhl, že "to lze vyřešit za 1 500 eur". Řidiči kamionu popřeli, že by s vozidlem byly jakékoli nesrovnalosti a odmítli platit, tvrdíce, že mají pouze 500 eur – což by pohraničního strážce uspokojilo – ale zpočátku se také odmítli tuto částku vydát.

Podle státního zastupitelství pohraniční policista opakovaně říkal, že jim dovolí překročit hranici do Rumunska pouze v případě platby, a poté je nechal čekat bez jakékoli činnosti.

Po asi dvou hodinách, přestože neexistoval žádný právní důvod k zadržení a uložení pokuty, předali dva řidiči pohraničnímu policistovi tři sta eur a sedmdesát tisíc forintů (přibližně 180 eur) a když odmítl platbu, dvě stě rumunských lei (přibližně 40 eur). Pohraniční policie poté kamionu dovolila překročit hranici, ale v registru nezaznamenala podrobnosti o přechodu.

Státní zastupitelství nařídilo zadržení obou provinilců, vyslechlo je jako podezřelé a úspěšně požádalo o jejich zatčení. Obžalovaní a jejich právníci se odvolali proti rozhodnutí Vojenské rady Okresního soudu v Debrecínu, státní zastupitelství

Článek byl původně zveřejněn na www.trans.info

#silnicnidoprava #zivotniprostredi #ekologie #emise #nakladnidoprava #dopravniznaceni #pokuta #policie #celnici #uplatek

1410
2