top of page
Vyhledat

Řidiči kamionu odhalili korupční pohraniční strážce v Maďarsku

Díky řidičům německého kamionu byli dva maďarští pohraniční strážci vzati do vazby za požadování úplatku ve výši 1 500 eur za puštění kamionu přes hranici.


Podle prohlášení maďarského státního zastupitelství byli dva pohraniční policisté na pasové kontrole na hraničním přechodu Ártánd na rumunsko-maďarské hranici v říjnu 2022, když německý kamion chtěl opustit Maďarsko kolem 23:00.


Řidič služby předal pohraničním strážcům dokumenty potřebné k opuštění země. Pohraniční strážce zastavil kamion a řekl řidiči, že našel tolik nedostatků v dokumentech vozidla, že je vyměřena pokuta kolem 4 000 eur a navrhl, že "to lze vyřešit za 1 500 eur". Řidiči kamionu popřeli, že by s vozidlem byly jakékoli nesrovnalosti a odmítli platit, tvrdíce, že mají pouze 500 eur – což by pohraničního strážce uspokojilo – ale zpočátku se také odmítli tuto částku vydát.


Podle státního zastupitelství pohraniční policista opakovaně říkal, že jim dovolí překročit hranici do Rumunska pouze v případě platby, a poté je nechal čekat bez jakékoli činnosti.

Po asi dvou hodinách, přestože neexistoval žádný právní důvod k zadržení a uložení pokuty, předali dva řidiči pohraničnímu policistovi tři sta eur a sedmdesát tisíc forintů (přibližně 180 eur) a když odmítl platbu, dvě stě rumunských lei (přibližně 40 eur). Pohraniční policie poté kamionu dovolila překročit hranici, ale v registru nezaznamenala podrobnosti o přechodu.


Státní zastupitelství nařídilo zadržení obou provinilců, vyslechlo je jako podezřelé a úspěšně požádalo o jejich zatčení. Obžalovaní a jejich právníci se odvolali proti rozhodnutí Vojenské rady Okresního soudu v Debrecínu, státní zastupitelství


Článek byl původně zveřejněn na www.trans.info


147 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page