top of page
Vyhledat

Co zapsat do CMR když mám výhradu k zásilce

Všichni jste se pravděpodobně někdy setkali se situací, že zboží, jeho množství, váha, nebo stav uvedený na CMR neodpovídá skutečnosti. Co je v takové situaci potřeba dělat? V tomto článku najdete několik rad, jak se v takové situaci zachovat.


Je nákladní list CMR platný, pokud některé jeho kolonky nejsou vyplněny?

  • Ano, zůstává v platnosti za předpokladu, že je řádně podepsán (s razítkem) dopravcem nebo odesílatelem. Ale pokud nákladní list není podepsán, nemá to žádný vliv na platnost samotné přepravní smlouvy (t.j. přepravní smlouva zůstává platná i pokud přepravní list není podepsán).

Co by měl mít dopravce zkontrolovat při přebírání zboží?

  • IRU 4 CMR – Často kladené otázky

  • Úmluva CMR (článek 8) uvádí, že dopravce musí zkontrolovat: správnost prohlášení v nákladním listu o počtu obalů (nebo balíků, jednotlivě zabaleného zboží), jakož i jejich značky a čísla; a zjevný stav zboží a jeho obalu.

  • Pokud dopravce není s kontrolami spokojen, musí zapsat své výhrady, dostatečně podrobně, v nákladním listu CMR.

  • Poznámka: výhrady musí být uvedeny na všech kopiích nákladního listu, nejen na kopii pro dopravce.

  • Dopravce musí také požadovat, aby odesílatel tyto výhrady podepsal.

  • Je třeba poznamenat, že odesílatel může výslovně uložit dopravci ověření jiných parametrů, jako např. hrubá hmotnost (nebo množství vyjádřeno jiným způsobem) zboží a jednotlivých balení. Výsledky tohoto ověření musí být také uvedeny v nanákladním listu a musí být spolupodepsány odesílatelem.


Co dělat, když dopravce nemůže provést potřebné kontroly (např. zboží je převzato v uzavřené kontejneru)?

  • Bezpodmínečně musí zadat svou výhradu na všechny kopie nákladního listu CMR.


Co dělat, když odesílatel odmítne spolupodepsat výhrady vložené dopravcem při nakládce zboží?

  • Úmluva CMR na to nemá žádné pravidlo v této situaci. Je však důležité vědět, že podle Úmluvy (článek 8) odesílatel není vázán výhradami (které zapsal dopravce / řidič), pokud tak s nimi výslovně nesouhlasil (t.j. nepodepsal je).

  • V případě soudního sporu výhrada na přepravním list, která nebyla přijata (podepsána) desílatelem, může mít nějakou hodnotu před soudem během provedeného vyšetření a v závislosti naokolnosti případu.

  • Pokud odesílatel odmítne výhradu podepsat, v ideálním případě by to mělo být taky zaznamenáno (např. že odesílatel nesouhlasí s výhradou a proto ji odmítá podepsat).

  • Tato výhrada bude mít větší hodnotu, pokud je potvrzena oficiálním zástupcem odesílatele (např. celním deklarantem).


280 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page