top of page
Vyhledat

Důležité pro OSVČ: jak platit (nebo neplatit) zálohy pojistného?

Co teď jako OSVČ nemusím platit?

Všichni živnostníci a další podnikatelé nemusí od března do srpna 2020 platit zálohy na sociální (důchodové) a zdravotní pojištění. Nezáleží ani na tom, zda měli platit jenom minimální, nebo vyšší zálohy.


Stát zcela odpustil platby do výše minimálních záloh. Nebudou se tedy muset doplácet ani při podání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2020 (v první polovině roku 2021). Doplatíte jenom případný rozdíl mezi minimální zálohou a výší pojistného, která vám vyjde podle skutečného zisku za rok 2020.


Kdo nemusí platit zálohy? Musím to někam hlásit?

Odpuštění záloh i samotných plateb vyplývá přímo ze zákona. Je tedy automatické, a to pro všechny – bez ohledu na formu, rozsah nebo obor podnikání. Není potřeba prokazovat, že vaše podnikání je přímo či nepřímo ovlivněno dopady epidemie koronaviru.

Nemusíte to nikam hlásit. Jednoduše tedy nemusíte platit sociální a zdravotní pojištění za březen až srpen.


Co a kdy musím začít platit?

Pokud platíte zálohy sociálního a zdravotního pojistného v minimální výši, t.j. 2352 Kč na zdravotní pojištění a 2544 Kč na sociální pojištění, tak v období březen - srpen 2020 nebudete platit žádné zálohy a toto pojištění vám ani nebude doúčtováno v ročním zúčtování, které podáte na jaře 2021.


  • pokud jste zaplatili zálohy na pojistném v březnu 2020, tak vaše příští platba záloh bude až v říjnu 2020

  • pokud jste zálohy v březnu neplatili (tj poslední platba záloh byla v únoru 2020), tak příští platba záloh bude v září 2020


Pro osoby, které platí vyšší zálohy než jsou ty minimální, to znamená, že


  • v období březen - září 2020 rovněž nemusí platit zálohy

  • od října 2020 budou opět pokračovat v platbách záloh

  • v ročním zúčtování za 2020 (které podají na jaře 2021) doplatí zálohy i za období březen - září 2020, ale snížené o 29376 Kč (6 x 2352 Kč = 14112 Kč a 6 x 2544 Kč = 15264 Kč)



44 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page