top of page
Vyhledat

LPG, LNG a CNG: kterou alternativu si zvolíte vy?

Tlak veřejnosti a zákonodárců v oblasti ekologie a spotřeby dopadá i na výrobce nákladních užitkových vozidel. Výrobci vozidel reagují a tlačí na pohon LNG. Nebylo by snadnější pracovat s LPG, jak je tomu také u osobních automobilů? I dostupnost na čerpacích stanicích je již vyšší.


Jaký je rozdíl mezi LPG, CNG a LNG?

  • LPG je propan-butan neboli zkapalněný ropný plyn, který je stlačen v zásobnících, cisternách nebo i v lahvích.

  • LNG je zkapalněný CNG (zemní plyn - metan), který je nejprve extrémně podchlazen, čímž se mění jeho forma na kapalnou. Proto ho při tankování potřebujete méně (resp. tankujete menší obsah) a vozidla mají podstatně větší dojezd než na CNG.


Co je tedy pro dopravce významné ?

  • Technické úpravy motorů jsou nezbytné v případě spalování pouze LPG bez kombinace s naftou. Je to ale drahé, protože LPG hoří ve válci velmi vysokou teplotou. Materiál se podle toho musí uzpůsobit.

  • LPG má také poměrně velký objem. To znamená, že palivové nádrže musí být větší a nebo naopak se sníží dojezd nákladního vozidla.

  • V případě duálního pohonu dieselu neběží motor zvlášť na naftu a plyn. LPG nebo CNG dávkuje speciální zařízení do nasávaného vzduchu a spalují se s naftou současně.

  • Na duální pohon je delší životnost filtru pevných částic. Pro toho, kdo jezdí do Německa, jsou zajímavé i úlevy z mýtného na dálnicích.

  • Výhodou je při použití CNG také méně hlučný motor. Zejména ve státech Rakousko a Německo vyžadováno při nočních jízdách.

  • Daně pro alternativní paliva se zatím radikálně nemění. Nejsou pro dopravce stále atraktivní natolik, aby se rozhodli pro změnu. 

  • Při použití LPG, je reálné snížení emise CO2 na neuvěřitelných 23 %. Tento údaj je odhadnut Německou asociací pro zkapalněný plyn (DVFG).

  • Ve srovnání s naftou je účinější. Může se nahradit až 30 - 40 % nafty.

  • Rozdíl mezi LPG a CNG můžeme dále vyčíslit počtem veřejných čerpacích stanic. LPG načerpáte cca v 800 prodejnách, CNG nabízí v České republice cca 200 veřejných čerpacích stanic.

Někdy bývají zkratky CNG, LPG, LNG matoucí. Snažili jsme se naznačit hlavní rozdíly a shrnout výhody. Třeba začnete přemýšlet nad tím, zda alternativní pohon vám dává smysl.




427 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page