top of page
Vyhledat

Podvodníci rozesílají falešné emaily s vyměřenou pokutou

Případ, se kterým se setkávají ve Španělsku. Neznámý zdroj rozesílá účastníkům silničního provozu e-maily o přestupku a žádá o jeho uhrazení na číslo účtu. Jak se v tomto případě zachovat a jak zjistit, je li toto jednání skutečně oprávněné?

Španělská policie odsoudila masivní zasílání podvodných e-mailů s identitou a firemním logem organizace policie, ve kterých jsou řidiči informováni o údajné pokutě. E-mail obsahuje odkaz, jehož prostřednictvím můžete zaplatit pokutu, ale v žádném případě byste na ni neměli klikat. Pokud tak učiníte, automaticky se stáhne škodlivý program, který přistupuje k citlivým informacím v počítači, jako jsou osobní údaje nebo čísla bankovních účtů.

Riziko těchto zásilek spočívá v tom, že není těžké se nechat oklamat, protože tyto typy zpráv jsou obecně velmi dobře připravené. Mají v tomto případě loga policie a ministerstva vnitra. Pokud nevěnujete pozornost adrese odeslání, je snadné kliknout na odkaz téměř ze setrvačnosti a potíže jsou neodvratitelné. Tyto e-maily jsou rozesílány i do firem, je tedy potřebné být opatrní.

Jisté je, že skutečné pokuty nejsou tímto způsobem sdělovány řidičům ani společnostem, takže by mělo být pro jejich příjemce již podezřelě, že obdrželi e-mail tohoto typu. Pokud by došlo k doručení a omylem kliknutí na odkaz, měli byste co nejdříve změnit hesla pro pc nebo mobilního telefonu, zejména ta, která se používají v bankách.

Jak jsou oznamovány sankce řidičům ve Španělsku a z EU?

Pokud policie uloží sankci a nemůže ji na místě oznámit, v zásadě i o několik týdnů později přijde do poštovní schránky přestupce doporučený dopis. To je jediný skutečný způsobe oficiálního doručení. Sankce bude rovněž zveřejněna na vývěsce městské rady nebo v Úředním věstníku příslušné správy a bude rovněž uvedena v edikčním výboru sankcí (TESTRA), jehož konzultace jsou veřejné. Ale rozhodně jej nebudete mít sdělené e-mailem.

Jediným způsobem, jak se chránit před phishingovými útoky, jak se tento typ virtuálních podvodů nazývá, je aktivní dohled ze strany uživatele internetu. 

Když dostáváte e-maily od banky, internetového obchodu, zkontrolujte všechny podrobnosti: vytvořit falešný e-mail, který vypadá skutečně, není tak obtížné. Současně se ujistěte, že adresa odesílatele je shodná s tou, ze které vám stávající e-maily přichází. Pokud obsahuje podivné znaky, je zkrácena nebo má pravopisné chyby, neotvírejte ji a ihned odstraňte.


Související články




101 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page