top of page
Vyhledat

Polsko: Inovace a změny u mýtného od 1.7.2020

Od 1. července 2020 převezme vedoucí státní správy daní (KAS) od hlavního inspektora silniční dopravy (GITD) systém elektronického výběru mýtného pro těžká vozidla (nad 3,5 tuny). Jde o mýto na zpoplatněných vnitrostátních silnicích a dálnicích na úsecích A2 a A4.

Hlavním účelem této změny je zaručit vybírání mýtného od dopravců efektivněji a moderněji. Bude zaveden nový systém založený na geolokaci, který si již používá při monitorování SENT. 

Novela zákona neovlivní situaci řidičů používajících mýtné silnice v národní systému výběru mýtného a palubní zařízení OBU. Pro tento účel budou fungovat podle současnosti. Způsob placení mýtného se také nezmění.

Nový systém výběru mýtného v roce 2021

Novela zákona předpokládá vytvoření nového informačního systému založeného na technologii satelitního určování polohy, který nahradí v současnosti používanou technologii DSRC. 

V situaci, kdy uživatel veřejných komunikací nebude mít takové systémy nebo zařízení pro satelitní určování polohy nebo OBU, můžete k placení elektronického poplatku použít mobilní telefon (smartphone) s bezplatnou mobilní aplikací nainstalovanou společností KAS.

Důležité je pro uživatele, v případě využití chytré aplikacece řádně zaregistrovat a dohlížet prostřednictvím řidiče, že je toto zařízení v provozu a správně se používá. Pokuty nebudou hrozit jen dopravcům, ale i samotným řidičům.


Jaký systém výběru mýta preferujete vy? Žádný. Rozumíme. Ale přesto: Satelitní nebo přes mýtné brány? Používáte aplikace a jak fungují?


Šťastnou cestu!




63 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Mercedes Benz eActros s dojezdem 500 km a rychlým nabíjením

Hlavní překážkou rozvoje elektrických kamionů do běžného provozu je nízký dojezd a dlouhé nabíjení, vzhledem k veliké baterii potřebné pro tšžký kamion. Dosud se elektrické nákladní vozy uvažovali jen

České dopravce vytlačuje konkurence z Východní Evropy

Ještě loni slovenský Česmad varoval, že brzy někteří zákazníci neseženou dopravu, protože na trhu není dostatek řidičů kamionů. Uplynula krátká doba a situace je dramaticky jiná. Objem zakázek na trhu

bottom of page