top of page
Vyhledat

Víte jak funguje CNG v nákladních automobilech?

Vozidla na stlačený zemní plyn pro těžký provoz (CNG) fungují podobně jako vozidla na benzínový pohon se spalovacími motory.


U zážehového systému funguje motor stejným způsobem jako zážehový motor. Zemní plyn je uložen ve více palivových nádržích nebo válcích, obvykle za kabinou vozidla. Palivový systém CNG přenáší vysokotlaký zemní plyn z palivové nádrže do sacího potrubí motoru nebo do spalovací komory. Tlak se poté sníží na úroveň slučitelnou se systémem vstřikování paliva motoru a palivo se zavede do sacího potrubí nebo spalovací komory, kde je smícháno se vzduchem. Směs paliva a vzduchu je pak stlačena a zapálena zapalovací svíčkou.


Klíčové body výbavy soustavy CNG vozidla

  • Baterie: Baterie poskytuje elektřinu pro spuštění motoru a napájení elektroniky / příslušenství vozidla.

  • Elektronický řídicí modul (ECM): ECM řídí směs paliva, časování zapalování a emisní systém; monitoruje provoz vozidla; chrání motor před zneužitím; a detekuje a řeší problémy.

  • Výfukový systém: Výfukový systém odvádí výfukové plyny z motoru ven přes výfuk. Třícestný katalyzátor je navržen tak, aby snížil emise z motoru ve výfukovém systému.

  • Plnicí palivo: Tryska z vysokotlakého dávkovače se připojuje k nádržce na vozidle, aby se naplnila nádrž.

  • Palivový filtr: Tento filtr zachycuje nečistoty a další částice, aby zabránil ucpání kritických součástí palivového systému, jako jsou vstřikovače paliva.

  • Systém vstřikování paliva: Tento systém zavádí palivo do spalovacích komor motoru pro zapalování.

  • Vedení paliva: Kovová trubka nebo ohebná hadice (nebo jejich kombinace) přenáší palivo z nádrže do systému vstřikování paliva motoru.

  • Palivová nádrž (stlačený zemní plyn): Uloží stlačený zemní plyn na palubě vozidla, dokud to motor nepotřebuje.


  • Vysokotlaký regulátor: Snižuje a reguluje tlak paliva vystupujícího z nádrže a snižuje jej na přijatelnou úroveň požadovanou systémem vstřikování paliva motoru.


Spalovací motor (zážehový) 

  • V této konfiguraci je palivo vstřikováno buď do sacího potrubí nebo do spalovací komory, kde je kombinováno se vzduchem a směs vzduchu a paliva je zapálena jiskrou ze zapalovací svíčky.

  • Manuální vypnutí: Umožňuje řidiči vozidla nebo mechanikovi manuálně vypnout přívod paliva.

  • Převodovka: Převodovka přenáší mechanickou energii z motoru a / nebo elektrického trakčního motoru k pohonu kol.


Nejdůležitější fází v celé palivové a výfukové soustavě je výsledek. Naučit kamionovou dopravu využít své síly v nejvyšší kvalitě, za co nejmenšího dopadu k životnímu prostředí a nejvyšší efektivity.


Související články



137 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page