top of page
Vyhledat

Španělská policie se zaměří na anti-radary, pokuty jsou vysoké

Letní akce kontrol a sledování chování řidičů ve Španělsku potvrdila, že nejčastější příčinou dopravních nehod bývá nepozornost v důsledku sledování telefonu. Jde zejména o používání aplikací, které ukazují nejen dopravní nehody, ale i radary a upozorňují na policejní hlídky na komunikacích.


Nejčastěji používanou aplikací v telefonu za jízdy byly mapy upozorňující na radary a dopravní situace (objížďky).

Během tiskové konference u příležitosti Týdne mobility byla vyjádřena vůle „zabránit, nebo omezit“ používání těchto aplikací, které se na druhou stranu staly docela sociální sítí pro řidiče.

Jedním z hlavních důvodů je nebezpečí varování před přítomností policejních hlídek a jednání, které může narušit policejní akci a umožnit řidiči uprchnout před trestným činem. Ve Španělsku se tedy očekává reforma zákona s cílem omezit takové používání aplikací a dokonce sankcionovat řidiče, kteří upozorňují na kontroly na silnicích.

Zajímavé například je, že v roce 2017 se Centrum řízení dopravy připojilo ke „Connected Citizens“ Programu společnosti Waze za účelem výměny dat o provozu a uživatelů. V té době, na základě výsledků, došlo k závěru, že tato aplikace je vysokou přidanou hodnotou.

V současnosti, je použití radarového výstražného zařízení, které vyhledává radary v databázi bodů zájmů, legální. Ale pozor, použití radarových inhibitorů už legální není. Tato zařízení blokují radary působením radarového signálu a jejich použití se trestá částkou 6 000 EUR a 6 body řidiče.

Použití radarových detektorů také není legální. I tyto, které identifikují frekvenci radaru a varují řidiče před jeho přítomností budou pokutovány. Pokuta za řízení vozidla, které používá tento typ mechanismu, je 200 EUR pokuta, kvalifikace závažného přestupku a jeho použití zahrnuje odečtení 3 bodů z řidičského bodového konta.




123 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page